Rookvrij zwemmen

Voorbeeld

Vanaf dit seizoen zijn alle (gemeentelijke) buitenbaden rookvrij. Zien roken, doet roken en het zwembad is juist een plek waar veel kinderen en jongeren komen. Met deze maatregel willen we voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Op deze manier dragen we bij om kinderen te kunnen laten opgroeien in een rookvrije omgeving. We hebben voor rokende bezoekers nog wel een plek gemaakt waar ze kunnen roken buiten het zicht van kinderen.

Vanaf 29 april kunt u ook weer buitenzwemmen in het Sloterparkbad bij voldoende mooi weer. Het recreatiebad binnen is sowieso geopend, als het weer goed is kunt u ook naar buiten.

Vraag en Antwoord
Waarom mag je ook niet meer roken op de ligweides, daar heeft toch niemand last van?
Het zwembad maakt onderdeel uit van de Rookvrije Generatie. We vinden het belangrijk dat kinderen zo rookvrij mogelijk opgroeien. In het zwembad komen vaak heel veel kinderen. Daarom hebben we besloten dat er in de gemeentelijke zwembaden niet meer gerookt mag worden. We hebben nog wel een plekje gemaakt voor mensen die echt graag een sigaretje willen roken. Deze plek hebben we uit het zicht van de kinderen. Het primaire doel is niet dat mensen stoppen met roken, maar dat kinderen niet beginnen. Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie (zien roken, doet roken). We willen graag dat kinderen gezond opgroeien.

Als het gaat om gezond opgroeien, waarom wordt er dan nog wel snoep, alcohol oid verkocht?
Natuurlijk is gezond eten en matig alcoholgebruik ook belangrijk voor de gezondheid en ook hier speelt een goed voorbeeld geven een grote rol. Roken is echter de grootste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Bovendien is het zeer verslavend. Iedere week beginnen honderden kinderen met roken en raken verslaafd. Kinderen zijn extra gevoelig voor verslaving. Hoe jonger iemand begint, hoe moeilijker het is om te stoppen. Hier in het zwembad is besloten om hier eerst een bijdrage aan te leveren door rookvrij verder te gaan.

Rookvrij is rookvrij, waarom is er dan toch nog een rookruimte
De zwembaden hebben zich aangesloten bij de Rookvrije Generatie. Dit houdt in dat we onze aandacht vooral hebben op dat kinderen niet beginnen met roken. En zien is roken, doet roken. Met de rookplek geven we bezoekers die al roken de gelegenheid om mee te helpen aan de Rookvrije Generatie, zonder dat ze gelijk hun eigen sigaret hoeven op te geven.

Er zijn hier geen kinderen in de buurt, dan kan ik toch gewoon wel m’n sigaret opsteken?
We kunnen niet steeds monitoren of ergens wel of geen kinderen in de buurt zijn. De regel is gesteld dat er alleen nog gerookt mag worden in daarvoor aangewezen plek. Op deze manier ontstaat er geen verwarring.