EK Schaken voor doven in het Bijlmer Sportcentrum

NK Schaken voor Doven Optisport Bijlmersportcentrum

Van 18 tot en met 22 oktober vindt het Europees Kampioenschap Schaken voor doven voor het eerst plaats in Amsterdam. De Amsterdamse dovenschaakclub Tot Ons Genoegen (TOG) organiseert deze editie voor de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en het ICCD (International Chess Committee of the Deaf) in het Bijlmer Sportcentrum in Amsterdam Zuidoost.

Het is voor het eerst dat het Europese Kampioenschap Schaken voor doven in Amsterdam plaatsvindt. Het is een belangrijke mijlpaal in het bestaan van de dovensport en extra bijzonder omdat het plaatsvindt in het jubileumjaar van de Amsterdamse schaakclub TOG, die dit jaar 100 jaar bestaat. 

Sport is een belangrijk onderdeel van de cultuur binnen de gemeenschap van doven en slechthorenden. Hoewel het voor een sport als schaken geen voorwaarde is om horend te zijn, zijn er goede redenen voor een apart schaakkampioenschap voor mensen met een auditieve beperking.

Zo kent de communicatie tussen doven en slechthorenden andere nuances dan die tussen horenden. Waar horenden soms genoeg hebben aan een half woord, hebben doven vaak genoeg aan een blik. Veel mensen met een auditieve beperking zijn visueel gevoeliger. Dat betekent ook dat zij meer last hebben van ‘visueel lawaai’, zoals lichtflitsen, en dat zij sneller afgeleid zijn door bewegingen in hun blikveld. Dovensport biedt een gelijk speelveld voor de sporters.

Het EK Schaken voor doven is in de eerste plaats een sportief evenement, maar heeft ook een sociale en maatschappelijke functie. Zo’n 160 deelnemers uit 20 landen doen mee. Tegelijk met het EK is er een open schaaktoernooi waar iedereen individueel aan kan deelnemen.