Over ons

Over Ons

Optisport is exploitant van zo'n 400 sportieve accommodaties verspreid over  Nederland en België. Optisport is marktleider en specialist op het gebied van exploitatie en het beheer van publieke voorzieningen als zwembaden, ijsbanen, sporthallen en multifunctionele sport- en welzijnscentra, maar ook van private voorzieningen als fitnesscentra (Optisport Health Club). Optisport opereert op het snijvlak van markten en is een belangrijke partner voor gemeenten die commercieel én maatschappelijk aantrekkelijke voorzieningen van hoog niveau willen aanbieden aan hun inwoners.

Bezoekers optimaal faciliteren bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl

Voor bezoekers
Voor bezoekers creëren wij een gastvrije omgeving. Het is onze missie om bezoekers optimaal te faciliteren bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl, inspelend op een specifieke drijfveer van deze consument. Iedereen bij Optisport gelooft in de waarde van gezondheid en draagt actief bij aan het faciliteren van de bezoekers in hun behoefte aan sportieve uitdagingen, plezier maken met elkaar of rustig ontspannen. De maatschappelijke waarde van een actieve leefstijl is aanzienlijk, zowel in kosten als in kwaliteit. We dragen daarmee direct bij aan de doelstelling van overheden om een actieve leefstijl te bevorderen. We zijn daarnaast een ontmoetingsplek waar uiteenlopende doelgroepen zich op hun gemak voelen. Bekijk hier onze locaties.

Voor onze opdrachtgever(s)
Voor opdrachtgevers zijn wij een betrouwbare en professionele partner die duurzame en efficiënte oplossingen aandraagt. Samen met de opdrachtgever zorgen we ervoor dat sport- en bewegingsactiviteiten toegankelijk zijn en blijven middels aantrekkelijke programmering van activiteiten. In een publiek-private samenwerking met een stad of gemeente ontwikkelen wij duurzame toonaangevende en aantrekkelijke sportaccommodaties, waarin wij inwoners optimaal faciliteren en met de Opdrachtgever haar maatschappelijke doelstellingen realiseren. Optimale en duurzame exploitatie is daarvan het resultaat. Vind hier meer info over wat Optisport voor een gemeente kan betekenen.

Voor onze medewerkers
Voor medewerkers zijn wij een eigentijds en modern bedrijf, waar medewerkers carrière kunnen maken en hun talenten inzetten en ontwikkelen. Binnen Optisport staat ondernemerschap hoog in het vaandel. De organisatie en haar medewerkers zijn voortdurend in beweging om haar missie invulling te geven. We trainen, leiden op en begeleiden. We zoeken daarbij actief naar samenwerkingen om ons bereik groter en sterker te maken. Wat houdt werken bij Optisport in? Klik hier voor meer info.

Duurzaamheid en certificeringen
Optisport heeft duurzaamheid en maatschappelijke relevantie hoog op de agenda staan. Optisport is daarnaast erkend en gecertificeerd:

 • ISO 9001 ‘kwaliteitsmanagement’ gecertificeerd,
 • ISO 50.001 ‘Energiemanagement’ gecertificeerd,
 • VCA gecertificeerd (Veiligheid, Gezondheid en Milieu beheerssysteem)
 • jaarlijks op onderzoek naar verduurzaming van sportlocaties
 • Jaarlijks actief in tal van verduurzamingsprojecten, alleen of samen met gemeenten.

Optisport Facts

 • Specialist in de exploitatie van publieke en private voorzieningen
 • 400> sportaccommodaties door heel Nederland en België
 • 88 zwembaden
 • 24 Optisport Health Clubs
 • 3 ijsbanen
 • 80 gemeenten
 • 2.200 Optisport medewerkers
 • Jaarlijks brengen wij 20 miljoen bezoekers in beweging!
 • Huidige omzet circa 115 miljoen euro per jaar
 • ISO gecertificeerd

Gemeenten

Optisport zet zich met kennis van zaken en passie in voor de exploitatie van sport- en leisurecentra. Sinds begin jaren negentig hebben we een gestage groei doorgemaakt en zijn we in bijna 30 jaar uitgegroeid tot een landelijk toonaangevende speler. Wij opereren op het snijvlak van markten en zijn een belangrijke partner voor gemeenten die commercieel én maatschappelijk aantrekkelijke voorzieningen van hoog niveau willen aanbieden aan hun inwoners. Inmiddels heeft Optisport met ruim 80 gemeenten langjarige overeenkomsten voor het beheer en de exploitatie van ongeveer 400 sportaccommodaties. De jarenlange ervaring en expertise, in combinatie met de schaal van onze onderneming, maakt van Optisport een interessante exploitatiepartner. Als landelijk exploitant hebben wij in de gemeenten waar wij actief zijn samenwerkingen met vele verenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Meer info voor gemeenten, vind je hier.
 

Organisatie

Het managementteam van Optisport wordt gevormd door 2 directeuren, HR Manager, Technisch Manager, Marketing & Communicatie Manager en Manager Finance, Control & ICT. Operationeel managers zijn ieder verantwoordelijk voor de accommodaties in een bepaald deel van het land, en de dagelijkse leiding van elke Optisport accommodatie is in handen van een locatiemanager. Samen met in totaal ruim 2.200 medewerkers is dit de basis voor gezamenlijk succes.

Historie

Optisport Exploitaties B.V. is in 1994 voortgekomen uit het adviesbureau Drijver & Partners B.V., dat sinds 1988 veel gemeenten adviseerde over zwembaden, sporthallen en andere maatschappelijke voorzieningen. Dit resulteerde in het verzoek van een gemeente om alle adviezen in de praktijk te brengen. Om aan dit verzoek te voldoen, werd in 1994 Optisport Exploitaties opgericht.

Ons eerste zwembad
Onze eerste vestiging was het nieuwe zwembad in de gemeente Bergambacht, De Hofstee. Deze accommodatie hebben we nog steeds in beheer en geldt als een goed voorbeeld van een kleinschalig zwembad dat we succesvol en efficiënt exploiteren.

Schaatsen en fitness en meer
In 2001 mochten we ons voor het eerst exploitant van een ijsbaan noemen, de kunstijsbaan in Breda. Drie jaar later, in 2004, stapten we in de wereld van fitness met de ontwikkeling en uitbouw van een nieuw fitnessconcept: Optisport Health Club. Inmiddels telt ons portfolio ook vele sporthallen, maar ook buurthuizen en zelfs een theater!