Duurzaam op meerdere vlakken

Duurzaamheid en energie


Wie aan een zwembad denkt, denkt aan warm water, warme lucht en schoonmaakmiddelen zoals chloor om een zwembad schoon te houden. En dat beeld klopt ook. Maar gelukkig biedt een zwembadomgeving tal van mogelijkheden om ook milieuvriendelijk en duurzaam te opereren. Wanneer een gemeente die ambitie heeft, kunnen wij direct adviseren hoe dit op de beste manier gerealiseerd kan worden. Zo hebben wij ruime ervaring met het gasloos maken van een zwembad. Wij zijn specialist in het zodanig programmeren van zwemactiviteiten dat de temperatuur van het zwembadwater zo geleidelijk mogelijk warmer dan wel kouder wordt. We hebben al vele malen zonnepanelen en zonnecollectoren op de daken van zwembaden laten leggen voor de energievoorziening. We gebruiken een vernuftig doseringssysteem voor schoonmaakmiddelen zodat er nooit te veel, maar ook niet te weinig van het middel wordt gebruikt. De mogelijkheden zijn talrijk, en verschillen per locatie. Wij zijn specialist in duurzaamheid en adviseren graag.

Onderhoud met oog op langere termijn
Bij onderhoud denken we vanuit de duurzaamheid van een pand, de langere termijn. En hoe je daar nu naar moet handelen. Is de verwarmingsketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Dan overleggen we met een gemeente, omdat het waarschijnlijk verstandig is om het nu direct te vervangen door een zuiniger, duurzamer en milieuvriendelijker HR ketel of warmtepomp. We proberen onderhoud te voorspellen en efficiënt te plannen. Zo zijn er minder storingen. Minder kosten. Afgestemde bedrijfsvoering. Kwaliteit en veiligheid staan bij Optisport altijd voorop.

We kijken naar de langere termijn en welke investeringen daarbij passen

Recycle & Upcycle
Maar doen er alles aan om duurzaamheid overal voorop te zetten in onze exploitatie. Dat begint al simpel met eenvoudige zaken, zoals minder printen en meer online werken. In ons zwemlesconcept krijgen kinderen een schatkist om hun tussentijdse beloningen in op te bergen of deze als spaarpot te gebruiken. Deze schatkist voor zwemleskinderen was eerder van plastic, maar wel van gerecycled plastic. Nu wordt gekeken of we hier niet verder kunnen met een variant van kwalitatief karton en productie in Europa. Het zijn allemaal kleine dingen, waarvan we ons bewust zijn. Al die dingen bij elkaar opgeteld maken zeker een verschil. Een ander voorbeeld van duurzaamheid is onze bedrijfskleding. De tenues van onze medewerkers zijn gemaakt van biologisch katoen.  Ook logistiek maken we verantwoorde keuzes: we bundelen zoveel mogelijk de leveranties voor onze horecagelegenheden zodat er maar één vrachtwagen hoeft te rijden.

Duurzame inzetbaarheid medewerkers
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een groot goed. Wij willen de leukste en de beste werkgever zijn in onze branche. Daarom gaan we duurzaam om met onze mensen en met medewerkers die bij Optisport komen werken vanuit een overname of samenwerking. We bieden deze nieuwe collega’s een warm welkom met verschillende mogelijkheden voor plaatsing of combinatiefuncties binnen onze organisatie.