Douchen voor meer duurzaamheid

Douchen voor het zwemmen: 75% minder vervuiling

Aat de Jonge Zwembad start campagne 
Douchen voor het zwemmen: 75% minder vervuiling 

Wat is er lekkerder dan een frisse duik in het zwembad? Een frisse duik in een 100% schoon zwembad! Het Aat de Jonge Zwembad, al een van de duurzaamste in Nederland, is een bijzondere campagne gestart. Als alle gasten voor het zwemmen 30 seconden douchen, dan levert dit 75% schoner water op. Dat betekent minder gebruik van chemicaliën en bovendien minder water dat wordt verspild: het bad hoeft namelijk niet meer zo intensief gereinigd te worden. Zo wordt het Aat de Jonge Zwembad nóg duurzamer en milieuvriendelijker. Dat past goed bij de duurzaamheidsstappen die we samen met elkaar willen zetten. Douche jij ook voortaan mee? Ja toch!

Voor veel bezoekers van zwembaden is het een vanzelfsprekendheid om wel na zwemmen te douchen, maar niet ervoor. Toch is dit minstens net zo belangrijk. Bijna niemand is vies van zichzelf, maar elk lichaam draagt een aantal “vuile” stoffen met zich mee die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Denk aan bodylotion, zweet, huidvetten en urine. Wanneer iedereen even kort onder de douche gaat en daarna pas het zwembad in plonst, blijft het water voor iedereen fris. Als iedereen dit doet, zijn er minder chemicaliën nodig voor de reiniging van het water en wordt er minder water verspild. 

Nog een fijn weetje voor koukleumen: wist je dat het zwembadwater minder koud aanvoelt na een korte douche? 

Duurzaamheid op 1 
Duurzaamheid is sinds de ontwikkeling van het Burgemeester Aat de Jongezwembad altijd een belangrijk thema geweest. De accommodatie beschikt al over ruim 500 zonnepanelen, wordt verwarmd met behulp van warmtepompen en opereert daardoor ook volledig gasloos. 

Optisport 
Optisport beheert en exploiteert zo'n 400 sportieve accommodaties verspreid over Nederland en België. Als marktleider in Nederland beheert organisatie veel soorten publieke voorzieningen: zwembaden, ijsbanen, sporthallen en multifunctionele sport- en welzijnscentra. Daarnaast heeft Optisport fitnesscentra (Optisport Health Club). Duurzaamheid is, naast maatschappelijke relevantie, een belangrijke drijfveer.