RADAR TV: kwaliteit zwemlessen

zwemdiploma

Op 14 maart 2022 heeft consumentenprogramma RADAR een item gewijd aan de kwaliteit van zwemles in Nederland en opleidingsniveau van zweminstructeurs. Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept met betrekking tot de zwemles bij Optisport. De vraag kwam op of er een landelijke norm voor het uitgeven van zwemdiploma’s moet komen? Aan verschillende partijen in de Zwembad branche is gevraagd hoe tegen deze materie wordt aangekeken, en zo dus ook aan ons. Optisport heeft volledige medewerking verleend aan de uitzending van Radar.


Als Optisport willen wij de beste, kwalitatief hoogstaande diploma’s uitgeven. Onze standaarden zijn hoog als het gaat om de eisen waar kinderen aan moeten voldoen alvorens zij een diploma krijgen. Omdat er geen landelijke regelgeving is omtrent zwemdiploma’s, hebben wij intern wel regels hiervoor opgesteld. Zo kunnen wij de kwaliteit (de minimale competenties die kinderen moeten kunnen) van de diploma’s die uitgegeven worden waarborgen. Die worden door een externe keuringsinstantie gecontroleerd.

Bij Optisport wordt alleen zwemles gegeven door gekwalificeerde en gediplomeerde instructeurs. Continue bijscholing, onze externe keuringsinstantie en interne audits borgen de kwaliteit van onze zwemlessen.


Kwaliteit en opleidingsniveau van onze instructeurs is geborgd. Daarnaast geloven wij als Optisport dat de zwemles het meest effectief is wanneer kinderen plezier hebben.

- Martijn Groeneveld, Product Manager Zwemmen
 

Zwemlessen zijn bij ons een compleet onderwateravontuur waarin wij een belevingswereld voor kinderen creëren. Alles wat de kinderen leren tijdens de zwemles, past binnen deze verhaallijn; Zed & Sop's Grote Onderwateravontuur.

Leren zwemmen is leuk en gelukkig leren ook bijna alle kinderen in Nederland zwemmen. Wij zijn van mening dat er over de kwaliteit van de lessen en het behaalde niveau van zwemvaardigheid echter geen misverstand mag bestaan. Wij zijn dan ook voorstander van een onafhankelijke landelijke standaard, bijvoorbeeld vanuit de overheid.

Het item van RADAR TV is hier terug te zien: 'Zwemonderwijs Nederland onder de maat - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS.