Het mooie initiatief Zwementie

Zwementie

Het samenbrengen van ouderen op een ontspannen, maar sportieve manier

Optisport en Welzijn Rijswijk gaan samen de eenzaamheid onder ouderen tegen

 

Rijswijk – Sinds maandag 4 oktober 2021 is Optisport de Schilp in Rijswijk gestart met Zwementie. Dit initiatief met een looptijd van 14 weken is in samenwerking met Haaglanden Beweegt en Welzijn Rijswijk. Elke maandag wordt er gezwommen van 13:30 tot 14:30 uur in het extra verwarmde doelgroepen bad. Er wordt gezwommen met een groep van zelfstandig thuiswonende senioren met beginnende/lichte geheugenproblemen. Tijdens het zwemmen worden er sportieve activiteiten georganiseerd door Haaglanden Beweegt. Het zwemmen is gratis, ook voor de mantelzorgers en begeleiders. Na afloop zal er met elkaar een kopje koffie of thee gedronken worden onder begeleiding van een welzijnswerker van Welzijn Rijswijk.

 

De opstart

Talitha Nobbe werkt als Seniorenadviseur bij Welzijn Rijswijk en begeleidt de huidige groep. “Wij zijn erg blij dat zowel Haaglanden Beweegt als Optisport ook enthousiast waren en dit project samen met ons zijn gestart”. Vanuit Welzijn Rijswijk is het idee gekomen om deze activiteit te organiseren. Uit onderzoek blijkt dat beweging ontzettend goed is voor deze doelgroep en dat het warme water ook een ontspannende werking heeft. Tevens kan men zich vaak makkelijker bewegen in het water.

 

Persoonlijke ervaring

De Zwementie toont verschillende effecten aan bij de deelnemers volgens Talitha. Ze hebben er plezier in, zijn met hun gezondheid bezig door een combinatie van ontspanning en inspanning en hierdoor behouden ze hun fysieke en mentale gezondheid. Bij sommige deelnemers verbeterd deze ook. “Ik begeleid bijvoorbeeld samen met de mantelzorger een deelnemer tijdens het zwemmen en als je ziet wat de afgelopen lessen met hem hebben gedaan, is dat zo mooi! Hij voelt zich zoveel vertrouwder in het water, heeft zichtbaar plezier en gaat fysiek erg vooruit. Hij kan steeds meer zelfstandig doen in het water en zijn spierkracht zie je verbeteren”, aldus Talitha.

 

Miela Chow begeleidt tijdens het zwemmen haar zwager, over wie Talitha hierboven sprak. “De eerste keer merkte ik aan hem dat hij het enorm spannend vond, maar nu wij zes lessen verder zijn, kan hij geheel zelfstandig bewegen in het water! Mijn zus is zijn mantelzorgster en met dit lesuur ontzorg ik haar ook even. Hem zo bezig zien, doet mij echt zo goed. Mensen vergeten dat de ouderen onder ons weinig afleiding hebben, vooral in deze tijd. Dit initiatief heeft daar verandering in gebracht”.

 

Een initiatief tegen eenzaamheid

Naast het werken aan gezondheid wordt er ook gewerkt aan het welzijn. De groep heeft tijdens het zwemmen veel interactie met elkaar en iedereen blijft naderhand een kopje koffie drinken. Er wordt veel gelachen, maar ook serieuzere onderwerpen zoals eenzaamheid blijven niet onbesproken. Ze stimuleren elkaar om bijvoorbeeld eens het wijkcentrum te bezoeken, zodat ze wat meer onder de mensen komen. Ook worden er onder de mantelzorgers onderling tips en ervaringen uitgewisseld. Dit maakt Talitha, maar ook haar medebegeleiders erg enthousiast.

 

Desirée Huberts zwemt alleen en merkte vanaf het begin al een goede klik met de groep: “Het hele sociale contact met de onderlinge connectie is goed tegen de eenzaamheid. We hebben echt veel lol samen en met Miela en haar zus zwem ik nu ook buiten dit uur, gewoon omdat het zo gezellig is.”

Ria, Helgert, Cees en Jeannette zijn al meer dan vijftig jaar bevriend en hebben elkaar via mond-tot-mond reclame aangemoedigd om dit lesuur mee te doen. Hier hebben ze allemaal tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad! Ze noemen het uur leuk, ontspannen en hebben veel plezier. Helgert vertelt dat hij in het water veel gemakkelijker beweegt en aan zijn lichaam merkt dat het een positieve werking heeft.

Lenie heeft deze groep leren kennen door Zwementie en is ingestroomd na het zien van een advertentie in een folder van Welzijn Rijswijk: “Ik had vooraf gebeld, omdat ik zelf niet dementerend ben en ik wilde graag meedoen. Natuurlijk ben ik weleens vergeetachtig, maar gelukkig mocht ik aansluiten en werd ik fijn opgevangen door de groep”.

 

Een vervolg?

Zwementie loopt in januari af. De deelnemers willen maar al te graag dat dit initiatief door blijft lopen “Al moeten we ervoor betalen, dan doen we dat!”, moedigt Ria aan. “Het nichtje dat vorige week mee was met een van onze deelnemers wilde zelfs een petitie starten om dit uur blijvend te maken”, noemt Desirée.

Volgens Talitha is de huidige groep nu gevormd en zou zonder de ondersteuning van Welzijn verder kunnen gaan. Tijdens Zwementie nieuwe deelnemers begeleiden is zeker een mooi vooruitzicht, echter speelt er wel een stukje financiering een rol. “Hierover zouden wij dan met elkaar in gesprek moeten gaan”, aldus Talitha. De intentie van Optisport is om dit uur zeker een vervolg te geven, mits de financiering hiervoor rond komt.